Novost

Završeni građevinski radovi, u lipnju stižu prvi trajekti

Završeni su građevinski radovi na izgradnji pomorsko-putničkog terminala Vela Luka, koji su započeli u svibnju 2021. godine.

“Uređeno je 550 metara nove obalne linije s tri trajektna veza, i to dva duga 70 metara i jedan dužine 150 metara, te jedan vez dužine 30 metara. Dubine na vezovima su od 8 od 13,5 metara. Svi građevinski radovi su završeni, a sada preostaje spajanje terminala na elektroenergetsku mrežu i kanalizacijski sustav te nabava montažnih objekata u kojima će se smjestiti prodaja karata, čekaonica, javni wc te prostor za lučke operatere. Nadam da će ostatak radova, koji su preduvjet za dobivanje uporabne dozvole, biti završen u roku kako bi sredinom lipnja trajekti početi pristizati na terminal”, poručio je ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela zahvaljujući Vladi, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Dubrovačko-neretvanskoj županiji jer su pratili ovaj projekt tijekom cijelog puta.

Cilj projekta je, premještanjem luke iz centra Vela Luke u pomorsko-putnički terminal na prostor ispred bivše tvornice Jadranka, povećati kapacitet u obalnom linijskom prometu, što će lokalnom stanovništvu omogućiti bolju dostupnost medicinske skrbi, zapošljavanja, obrazovanja i drugih usluga tijekom cijele godine.

O zahtjevnosti projekta govore brojke koje je iznio voditelj gradilišta Zoran Šarčević iz tvrtke Pomgrad inženjering. Među ostalim, izvedena su ukupna 83 armiranobetonska pilota, iskopano je 5.600 m3, a posebno je bio zahtjevan dio iskopa u stijeni ispod mora. Šarčević je zahvalio svim sudionicima u projektu, koji su djelovali kao usklađeni orkestar, kao i mještanima koji su izvođače dočekali otvorena srca.

Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić naglasila je kako će terminal značajno rasteretiti promet u centru mjestu te kako je već dao zamah investicijama.

“Projekt je od velike važnosti ne samo za naše mjesto, već za cijeli otok. Općina radi na izgradnji kanalizacijskog sustava i radovi idu prema dinamičkom planu”, istaknula je Gugić.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić naveo je niz velikih projekata koji su u tijeku ili pripremi, a kojima će se zaokružiti priča o prometnom povezivanju juga.

“Za otoke je bitno da uz cestovnu imaju i kvalitetnu povezanost putem lučke infrastrukture, a ovo je jedan od takvih projekata. Čestitam svima uključenima u projekt”, poručio je župan.

Ukupna vrijednost projekta “Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ iznosi 14.763.145,21 EUR (111.232.917,60 HRK), od čega se 10.475.949,21 EUR (78.931.039,30 HRK) sufinancira bespovratnim sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Županijske lučke uprave Vela Luka.