Novost Povijest projekta

Završeni građevinski radovi na izgradnji pomorsko-putničkog terminala Vela Luka

Završeni su građevinski radovi na izgradnji pomorsko-putničkog terminala Vela Luka, koji su započeli u svibnju 2021. godine.

“Uređeno je 550 metara nove obalne linije s tri trajektna veza, i to dva duga 70 metara i jedan dužine 150 metara, te jedan vez dužine 30 metara. Dubine na vezovima su od 8 od 13,5 metara. Svi građevinski radovi su završeni, a sada preostaje spajanje terminala na elektroenergetsku mrežu i kanalizacijski sustav te nabava montažnih objekata u kojima će se smjestiti prodaja karata, čekaonica, javni wc te prostor za lučke operatere. Nadam da će ostatak radova, koji su preduvjet za dobivanje uporabne dozvole, biti završen u roku kako bi sredinom lipnja trajekti početi pristizati na terminal. Posebno zahvaljujem Vladi, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja je pratila ovaj projekt tijekom cijelog puta - od ideje do realizacije”, istaknuo je Boris Žuvela, ravnatelj Županijske lučke uprave koja je nositelj projekta.

Cilj projekta je, premještanjem luke iz centra Vela Luke u novi pomorsko-putnički terminal, povećati kapacitet u obalnom linijskom prometu, što će lokalnom stanovništvu omogućiti bolju dostupnost zapošljavanja, obrazovanja i drugih usluga tijekom cijele godine. Projektom se planira poboljšanje povezanosti za stanovnike otoka javnim prijevozom u kontekstu obavljanja svakodnevnih poslova (poboljšan pristup radnom mjestu, obrazovanju, medicinskoj skrbi i drugim javnim uslugama).

Koliko je projekt bio zahtjevan, pokazuju brojke koje je iznio voditelj gradilišta Zoran Šarčević iz tvrtke Pomgrad inženjering. Među ostalim, izvedena su ukupna 83 armiranobetonska bušena pilota, iskopano je 5.600 m3, a posebno je bio zahtjevan dio iskopa u stijeni ispod mora.

“Želim zahvaliti svim sudionicima u projektu, djelovali smo kao usklađeni orkestar. Hvala i mještanima Vele Luke koji su nas dočekali otvorena srca i imam osjećaj da su navijali za nas dok smo gradili terminal. Tijekom gradnje maksimalno smo koristili lokalne izvore materijala dobavljača i podizvođača, te sa svima bili i ostali u dobrim poslovnim odnosima”, istaknuo je Šarčević na konferenciji održanoj danas u Veloj Luci.

Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić također je uputila čestitke svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

“Općina radi na izgradnji kanalizacijskog sustava i radovi idu prema dinamičkom planu. Terminal će značajno rasteretiti promet u centru mjestu, a vidimo da je projekt već dao određeni zamah investicijama na prostoru bivše tvornice za preradu ribe Jadranka. Ovaj projekt je od velike važnosti ne samo za naše mjesto, već za cijeli otok”, istaknula je Gugić.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić naveo je niz velikih projekata koji su u tijeku ili pripremi, a kojima će se zaokružiti priča o prometnom povezivanju juga.

“Za otoke je bitno da uz cestovnu imaju i kvalitetnu povezanost putem lučke infrastrukture, a ovo je jedan od takvih projekata. Čestitam svima koji su bili uključeni u projekt. Ne smijemo zaboraviti potporu Vlade, odnosno Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je partner u svim našim projektima. Zahvalni smo što razumiju probleme hrvatskog juga. Moja teza je uvijek bila da je na nama da se prometno povežemo, a na našim gospodarstvenicima da dobivaju u utrci s drugim poduzetnicima u Hrvatskoj i Europskoj uniji”, istaknuo je župan u svom obraćanju povodom završetka radova na izgradnji pomorsko-putničkog terminala Vela Luka.

Ukupna vrijednost projekta “Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ iznosi 14.763.145,21 EUR (111.232.917,60 HRK), od čega se 10.475.949,21 EUR (78.931.039,30 HRK) sufinancira bespovratnim sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”