Novost

Slobodna Dalmacija: Obavljena četvrtina posla na izgradnji Pomorsko-putničkog terminala Vela Luka

Radovi na izgradnji Pomorsko-putničkog terminala Vela Luka prešli su četvrtinu puta.

„Izvođač radova Pomgrad Inženjering d.o.o. u posao je uveden 27. svibnja ove godine i od tada se neprekidno radi. Dosad je napravljeno oko 25 posto građevinskih radova. Izvedeni su svi armirano-betonski bušeni piloti, od čega je 25 novih, a 58 ranije napravljenih. U tijeku je izrada naglavnih ploča, dosad ih je izvedeno 14 od ukupno 83. Napravljen je konstruktivni podmorski iskop te izrada temelja i montaža betonskih elemenata svih šest masivnih gravitacijskih stupova. Predgotovljeni armirano-betonski elementi izrađuju se u pogonu Pomgrad Inženjeringa u Splitu, nakon čega će se na gradilište dopremati morskim putem, što se očekuje početkom sljedeće godine. Izvršeno je nasipavanje 15.000 m3 od ukupno 35.000 m3 kamenog materijala koji će se ugraditi u konstrukciju. Također, u konstrukciju će se ugraditi 13.000 m3 betona, od čega 8.000 m3 na licu mjesta, a 5.000 m3 će se ugraditi u predgotovljene armirano-betonske elemente. Kao što vidite, riječ je o opsežnom projektu koji je u punom zamahu i ide tempom kojeg smo zacrtali“, istaknuo je Boris Žuvela, ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka koja je nositelj projekta.

Projektom je predviđeno uređenje obalne trase u ukupnoj duljini od 515 metara, pri čemu će se izgraditi tri trajektna veza, i to dva za trajekte dužine 70 metara i jedan za trajekt dužine 150 metara, s ukupno raspoloživom operativnom zaobalnom površinom od 18 685 m2.

„Vrlo je interesantno pratiti sam tijek radova. Riječ je o investiciji kakva se rijetko događa na ovim prostorima“, poručio je Žuvela.

Slijedi nasipavanje kamenog nasipa i izrada obalnog zida, a nakon toga polaganje montažnih elemenata. Pred iduću turističku sezonu očekuju se radovi na postavljanju instalacija i postavljanju opreme, a cijeli terminal bi trebao biti gotov do kraja listopada 2022. godine.

Stanje na terenu može se pratiti i na adresi ppt-velaluka.hr kao centralnom mjestu za sve informacije o provedbi ovog projekta koji će otvoriti nove vidike i mogućnosti razvoja Vele Luke.

Ukupna vrijednost projekta “Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ iznosi 111.232.917,60 kuna, od čega se 77.191.708,72 kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Županijske lučke uprave Vela Luka.