Novost Povijest projekta

Projekt koji će otvoriti nove vidike i mogućnosti razvoja Vele Luke – počela izgradnja pomorsko-putničkog terminala

Početnom konferencijom projekta u četvrtak, 27. svibnja obilježen je početak radova na izgradnji pomorsko-putničkog terminala Vela Luka.

Za 18 mjeseci ispred bivše tvornice “Jadranka” izgradit će se 515 metara nove obale s tri pristaništa za trajekte i to dva za trajekte dužine 70 metara i jedan za trajekt dužine 150 metara. Također, napravit će se i 18.000 m2 zaobalne linije na kojoj će se formirati stajanke za čekanje za ukrcaj automobila, parkiralište i ostali potrebni manipulativni prostor.

“Sretan sam zbog današnjeg okupljanja. Trnovit je bio put do današnjeg događanja, ali ipak smo ga prešli i došli do ove najvažnije faze. Na tom putu bilo je dosta ljudi koji su sudjelovali i ne mogu ih sada svih nabrojati, ali moram spomenuti bivšeg ravnatelja Sretena Žuvelu koji je započeo izradu projektne dokumentacije i napravio građevinsku dozvolu te proveo natječaj za izvođenje radova još 2013. godine. Nadam se da ćemo krajem iduće godine imati završen pomorsko-putnički terminal”

Poručio je Boris Žuvela, ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka koja je nositelj projekta, upućujući i posebne zahvale saborskom zastupniku Branku Bačiću, kao i županu Dubrovačko-neretvanske županije Nikoli Dobroslaviću i njegovom zamjeniku Jošku Cebalu, te Vladi Republike Hrvatske koji su ih pratili i davali podršku na dugogodišnjem putu.

Izaslanik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak, Milivoj Bratinčević, prisjetio se sastanka održanog 2007. godine.

“To je urodilo plodom ove godine i to na ovaj način koji će pridonijeti boljem povezivanju otoka. Veliki su benefiti za mjesto”, istaknuo je Bratinčević.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je ovo jedan u nizu projekata boljeg povezivanja otoka s kopnom.

„Svi smo u Županiji ponosni na ovaj projekt. U mandatu, koji je na samom kraju, stavili smo veliku pozornost i naglasak na bolje povezivanje otoka i uspjeli smo aktivirati već 7 takvih projekata. Sigurni smo da ćemo sve te projekte uredno završiti i time ostvariti ono što otocima doista treba i pripada, a to je dobra povezanost i time ujednačena kvaliteta života na otocima, kao što je to na kopnu. Ovdje u Veloj Luci najbolje znamo što će značiti novi terminal. Središte mjesta će se osloboditi od trajektnog prometa i on će biti smješten tamo gdje zapravo i spada, na rub mjesta i spoj obilaznice Vele Luke. Najavljujemo i projekt ribarske luke u Veloj Luci, koji je važan za cijelu županiju. Sredstva su osigurana i njega ćemo također realizirati, sve na korist kvalitetnog života ovdje u Veloj Luci i u cijeloj našoj županiji“, poručio je župan Dobroslavić.