Novost Povijest projekta

Otvoren novi pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci

U Veloj Luci danas je otvoren novi pomorsko-putnički terminal. Prvi trajekt koji je pristao na Obalu 5 je Petar Hektorović, čije je uplovljavanje uveličala svečanost uz nastup klape Ošjak, Udruge mažoretkinja, Narodnu glazbu Vela Luke te folklorno društvo Kumpanija.

Novoizgrađeno pristanište rezultat je nedavno završenog EU projekta Županijske lučke uprave Vela Luka, koja je uspješno nosila ovu investiciju vrijednu ukupno 14,7 milijuna eura od čega je 10,2 milijuna eura sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Dosadašnje trajektno pristanište planirano je i izgrađeno u 70-im godinama prošlog stoljeća za prihvat manjih trajekata. Svojim stanjem i kapacitetom više nije udovoljavalo potrebama kvalitetnog odvijanja pomorskog prometa koji se višestruko povećao, a isto tako se povećala i veličina trajekata i broj linija. Proširenje trajektnog pristaništa nije bilo moguće izvesti pa je jedino rješenje bilo premještanje luke na novu lokaciju.

“Projekt je započeo 2005. godine, samim osnutkom Županijske lučke uprave Vela Luka, a gradnja je krenula 2014. godine. No nažalost, tadašnji izvođač radova završio je u stečaju i gradilište je zaustavljeno 2017. godine. Nakon toga u dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture odlučeno je da će se projekt financirati iz Kohezijskog fonda. U svibnju 2021. godine radovi su službeno započeli. Ovaj put smo imali dobrog izvođača radova i gradnja je prošla bez problema. Radovi su završeni u ožujku prošle godine, a nakon toga se pristupilo nabavci modularnih objekata te priključivanju na elektroenergetsku mrežu i kanalizaciju. Danas imamo novo pristanište, četiri puta veće nego dosadašnje“, istaknuo je ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela zahvaljujući Vladi, ministarstvima, kao i Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji su prepoznali ovaj projekt i pratili ih tijekom cijelog puta od ideje do realizacije.

Njegova realizacija dovela je do izgradnje terminala s četiri veza od čega je jedan vez od 150 m, dva veza 70 m s rampama širine 22 m te jedan vez od 40 metra. Dubine po trasi pristanišne obale su od 8 do 13,5 metara. Tu je i 18.685 m2 zaobalne površine na kojoj su stajanke za čekanje za ukrcaj 350 automobila, 3 autobusna stajališta, 4 taxi stajališta te 20 parkirnih mjesta, kao i potrebni manipulativni prostor. Terminal je opremljen prostorom za prodaju karata, čekaonicama, javnim wc-om, dva ugostiteljska objekata, te prostorom za lučke operatore.

Čestitke svima uključenima u projekt uputila je i načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić najavljujući uspostavu komunalnog linijskog prijevoza, a za koji je trenutno u tijeku natječaj za koncesiju.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je novi pomorsko-putnički projekt u Veloj Luci važan za cijelu županiju te najavio nove investicije.

„Danas otvaramo krunski projekt, ali na tome ne stajemo. Do sada smo završili projekte Donje Čelo na Koločepu, Trpanj, Drače, Dubu Pelješku te Dominče, a sada su još u realizaciji, odnosno pri kraju Cavtat, Ubli i Polačište. Pred nama su još preostale dvije luke i to Perna i Prigradica, čime ćemo zaokružiti te projekte na našim otocima. Uz podršku Vlade, učinit ćemo županiju još povoljnijom za život sugrađana i daljnji razvoj gospodarstva”, poručio je župan Dobroslavić.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je kako je na nacionalnoj razini uloženo čak 300 milijuna eura u unaprjeđenje lučke infrastrukture.

“Zemlja smo okrenuta moru, a kroz ove projekte događa se renesansa na našoj obali. Terminal u Veloj Luci projekt je koji nema mrlje i jedan je od najvećih projekata koji je obilježio proteklu financijsku perspektivu. Za dva mjeseca dolazi i novi brod koji će se zvati Vela Luka, a bit će duži i sigurniji od postojeće Korčule”, istaknuo je ministar Butković najavljujući novi investicijski ciklus.

Nove projekte najavio je i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić.

„Novi pomorsko-putnički terminal je žila kucavica otoka, koji mijenja vizuru i donosi dodatnu vrijednost te će kao takav promijeniti život u Veloj Luci. Danas govorimo o najvećoj izgrađenoj luci na otocima i najvećoj investiciji kad govorimo o izgradnji, a pred nama su još veći projekti za otok, županiju i državu”, poručio je ministar Bačić na otvorenju Pomorsko-putničkog terminala Vela Luka.