Novost Povijest projekta

Odrađeno više od 40% radova na izgradnji Pomorsko-putničkog terminala Vela Luka

U novoj godini nastavila se dobra dinamika izvođenja radova na izgradnji Pomorsko-putničkog terminala Vela Luka. Izvođač radova Pomgrad Inženjering d.o.o. u posao je uveden 27. svibnja 2021. godine i od tada se neprekidno radi.

“Do sada je izvedeno 80% radova pod morem, što s ostalim izvedenim radovima čini nešto više od 40% ukupnih radova“, doznajemo od Borisa Žuvele, ravnatelja Županijske lučke uprave Vela Luka koja je nositelj projekta.

Projektom je predviđeno uređenje obalne trase u ukupnoj duljini od 515 metara, pri čemu će se izgraditi tri trajektna veza, i to dva za trajekte dužine 70 metara i jedan za trajekt dužine 150 metara, s ukupno raspoloživom operativnom zaobalnom površinom od 18 685 m2.

„Do sada su izvedeni svi armiranobetonski bušeni piloti i 70% podmorskog obalnog zida. Izvršeno je nasipavanje od 30.000 m3 od ukupno 35.000 m3 kamenog nasipa kojeg je potrebno ugraditi u konstrukciju. U tijeku je izrada armiranobetonskih naglavnih ploča te nadmorskih zidova. U pogonu izvođača Pomgrad Inženjeringa u Splitu rade se predgotovljeni armiranobetonski elementi koji će se početkom ovog mjeseca dopremati morskim putem na gradilište i montirati“, najavio je Žuvela za Slobodnu Dalmaciju.  

Stanje na terenu može se pratiti i na adresi ppt-velaluka.hr kao centralnom mjestu za sve informacije o provedbi ovog projekta koji će otvoriti nove vidike i mogućnosti razvoja Vele Luke. Paralelno uz građevinske radove, ŽLU Vela Luka radi i na promidžbi i vidljivosti projekta, koji je tako nedavno predstavljen i u Srednjoj školi Blato čijim su učenicima podijeljeni ručnici za plažu s logotipom projekta.

Ukupna vrijednost projekta “Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ iznosi 111.232.917,60 kuna, od čega se 77.191.708,72 kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.