Novost Povijest projekta

Naziru se obrisi novog pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci, izvedeni su svi radovi pod morem

Naziru se obrisi novog pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci, koji će biti važna poveznica otoka Korčule s kopnom.

„Izvedeni su svi radovi pod morem što se odnosi na izvedbu armiranobetonskih bušenih pilota, armiranobetonskih naglavnih ploča, podmorskog obalnog zida, podmorskog lučkog iskopa i nasipavanje kamenog nasipa. Izrađeni su i montirani svi predgotovljeni armirano betonski elementi, te se započelo sa monolitizacijom konstrukcije“, doznajemo od Borisa Žuvele, ravnatelja Županijske lučke uprave Vela Luka koja je nositelj ovog velikog projekta.

Radove izvodi tvrtka Pomgrad inženjering d.o.o., koja je u posao uvedena u posao 27. svibnja 2021. godine.

„Do sada je prošlo 11 mjeseci od početka gradnje, a izvođenje radova se odvija prema dinamičkom planu te je do sada izvedeno 65% radova“, ističe Žuvela.

Po dovršetku radova ispred bivše tvornice “Jadranka” bit će uređeno 515 metara obalne trase, uz koju će se izgraditi tri trajektna veza, i to dva za trajekte dužine 70 metara i jedan za trajekt dužine 150 metara. Na ukupno raspoloživoj operativnoj zaobalnoj površini od 18 685 m2 formirat će se stajanke za čekanje za ukrcaj automobila, parkiralište i ostali potrebni manipulativni prostor.

„Riječ je o izuzetno važnom projektu za Vela Luku, ali i cijelu Korčulu. Radi se o povezivanju otoka Korčule, ali i Lastova s kopnom. Ukrcaj vozila za Split i Lastovo moguć je jedino preko luke Vela Luka, a iz godine u godine sve je veći broj putnika i vozila koji prometuju na toj liniji. Sadašnje trajektno pristanište jednostavno nije u mogućnosti pratiti takvo povećanje. Fizička ograničenja su došla do svog kraja i ne može se bez novog pristaništa“, naglašava ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka. 

Premještanje pristaništa u novi pomorsko-putnički terminal ispred bivše tvornice “Jadranka” dovest će i do smanjenja prometnih gužvi u centru mjesta. Ravnatelj Žuvela posebno naglašava i ostale benefite koje bi ovaj projekt trebao donijeti u svakodnevnom životu lokalnog stanovništva.

„Bolja povezanost znači veću kvalitetu života otočana. Novi terminal omogućit će bolje uvjete za prihvat trajekata, što dugoročno donosi veći broj putnika i vozila, olakšan prijevoz prema kopnu i, nadamo se, uvođenje dodatnih linija. Time će stanovnicima Vele Luke i ostatka otoka Korčule tijekom cijele godine biti olakšan pristup radnim mjestima, obrazovnim ustanovama, medicinskoj skrbi i drugim uslugama na kopnu. Bez kvalitetnog povezivanja s kopnom, otoci stagniraju. Kvalitetno povezivanje otoka Korčule s kopnom znači moderne luke koje mogu prihvatiti veće trajekte i velik broj vozila i putnika. Upravo bi do toga trebao dovesti ovaj projekt“, ističe Žuvela.

Sve informacije o provedbi ovog projekta, koji će otvoriti nove vidike i mogućnosti razvoja Vele Luke, mogu se doznati i na službenim mrežnim stranicama: ppt-velaluka.hr.

Ukupna vrijednost projekta “Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ iznosi 111.232.917,60 kuna, od čega se 77.191.708,72 kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Županijske lučke uprave Vela Luka.