Novost Povijest projekta

Do Vele Luke će se stizati brže, a gužvi neće biti

Samo ime Vela Luka sve govori: ona je zona tranzita, zapadni početak transotočne žile kucavice, lokacija na kojoj se na svakodnevnoj razini događa život u svojim brojnim oblicima.

Kako su se vremena mijenjala, a civilizacija napredovala stavljajući pred lokalne vlasti nove izazove, velolučka trajektna luka postala je premala, preuska, nedostatna za sve brži život, ali i i prihvat brodova većih gabarita. Zato nam domaći s radošću navode kako će od idućeg ljeta u Velu Luku moći pristizati i plovila dužine i do 180 metara. Upravo ona koja zbog svojih pozamašnih dimenzija i kapaciteta do sada nisu mogla u zapadnom otočnom pristanu baciti sidro. Potvrđuje nam to i Boris Žuvela, ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka, koji naglašava kako će se situacija u pomorskom prometu na zapadnom dijelu Korčule, kroz vizuru, ali i svrhovitost postojećih i novih kapaciteta, drastično promijeniti već sredinom iduće godine. Jer tada će, kaže ravnatelj Žuvela, biti pušten u promet novi pomorsko-putnički terminal. Valorizacijom bespovratnih sredstava EU-a postignuti su u konačnici veliki benefiti vezani uz svakodnevni život otočnog stanovništva, ali i potencijal za još bolju turističku podršku.

– Premještanjem luke na novu lokaciju primarno se ostvaruje najvažniji cilj: brža, lakša i jača povezanost otoka s kopnom, te kopna s otokom. To jako puno znači ne samo za stanovnike otoka Korčule, nego i za one koji nam na otok dolaze. Ne zaboravimo, nije to luka samo za mjesto Velu Luku, ona je neophodno potrebna i žiteljima brojnih mjesta na Korčuli. Kroz projekt vrijedan 111 milijuna kuna, Vela Luka ubrzo dobiva novi pomorsko-putnički terminal na lokaciji pokraj bivše tvornice ribe “Jadranka”. Još je u izgradnji, očekuje se da će biti završen krajem siječnja iduće godine. Puštanje u rad očekuje se za turističke sezone 2023. Jedna od dobrobiti novog terminala bit će i desetak minuta kraća vožnja na relaciji Split – Vela Luka, koja će se postizati lakšim manevrom broda u luci – veli Žuvela.

Novi gatovi

Srž ovog projekta leži u činjenici da će od turističke sezone 2023. u Velu Luku moći pristizati trajekti veličine i do 180 metara. Grdosije su to koje u svoj “trbuh” mogu primiti puno veći broj vozila, što se u dosadašnjoj praksi nije uspijevalo realizirati. Novi terminal imat će dva gata dužine 70 metara i jedan veliki od 150 metara, što će zadovoljiti aktualne potrebe, ali i osigurati kapacitete za izazove budućnosti. – Nemate pojma koliko to otočanima znači. S novim terminalom na pristanišnom parkiralištu moći će stati i do tri stotine vozila. Bit će manje gužve, manji redovi, manje nervoze. To je ogroman korak naprijed i za Korčulane koji će do kopna stizati brže, te velika olakšica i za naše goste koji vozilima dolaze na Korčulu. Novi terminal bit će malo udaljeniji od dosadašnjeg pristaništa, no Općina Vela Luka dužna je organizirati linijski prijevoz. Što se tiče sadašnjega trajektnog pristaništa, ono će biti namijenjeno prihvatu trabakula, mini kruzera, turističkih brodova, te će služiti kao parking – veli Žuvela. Upornost se u svakom slučaju isplati, a tome svjedočimo upravo u ovoj priči. Zakotrljala se ona još 2007., kada je začet projekt, koji je tri godine poslije dobio građevinsku dozvolu. Gradnja je startala 2014. godine s iznosom od deset milijuna kuna osiguranim iz nacionalnih sredstava. Počeli su tada i problemi, naime, građevinska tvrtka “Viadukt” odlazi u stečaj, prestaje se s potpisivanjem novih ugovora i projekt time staje. A onda se svjetlo na kraju tunela ukazalo kroz bespovratna sredstva EU-a.

Konkurentnost i kohezija

– U razgovorima s nadležnim ministarstvom odlučeno je da se projekt financira u okviru europskih fondova, kroz program Konkurentnost i kohezija. Projekt smo prijavili 2019., potpisan je tada ugovor na rok trajanja od 52 mjeseca. Tako je krenulo. Na našu veliku sreću, došlo je na korak od finiša i početka realizacije velike investicije i za naše mjesto i za otok – kaže Žuvela. Od sljedeće turističke sezone u Veloj Luci paralelno će moći pristati tri velika trajekta. Na stajanki će svoje mjesto imati i do 300 automobila. U kompleks će ući i razni drugi sadržaji: montažni ugostiteljski objekt, javni zahod, prostor za lučke operatere. No ono što otvara još novih radnih mjesta, odluka je jednog hrvatskog trgovačkog lanca o kupnji nekadašnjeg pogona za preradu ribe.

– Namjera mu je da u bivšoj tvornici napravi veliki prodajni centar s poslovnim objektima. Plan nam je u blizini napraviti i benzinsku postaju, a prema zapadnom dijelu bit će izgrađeno još 250 metara ribarske luke. Vela Luka je dobila veliku stvar. Sredstvima EU-a ostvarit ćemo korak naprijed – veli ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela.

Ukupna vrijednost projekta “Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka” iznosi 111.232.917,60 kuna, od čega se 77.191.798,72 kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u okviru Opreativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.”


Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Županijske lučke uprave Vela Luka.