Novost

Boris Žuvela: U prosincu očekujemo prve trajekte na novom terminalu u Veloj Luci

Pitanje je dana kad će biti izdana uporabna dozvola za novi pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci. Kako će izgledati novi ulaz s mora, otkrio nam je Boris Žuvela, ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka koja je nositelj projekta “Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ ukupne vrijednosti 14.763.145,21 EUR-a, od čega se 10.245.100,36 EUR-a sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Prošlo je već neko vrijeme od završetka građevinskih radova, što se događalo u međuvremenu?

Nakon radova, završenih krajem veljače, pristupilo se izradi montažnih objekata koji su postavljeni u listopadu. Radi se o šest objekata od kojih su dva za potrebe lučkih operatora, dva za ugostiteljske objekte, jedan za prodaju karata, a u jednom su javni wc i zatvorena čekaonica. Tehnički pregled održan je 10. studenog te sada čekamo izdavanje uporabne dozvole. U tijeku su administrativni i organizacijski poslovi oko završetka projekta kao i preseljenja luke na novu lokaciju na koju će se premjestiti cijeli pomorski promet – i trajekti i katamarani.

Kad se očekuje dolazak prvog trajekta?

Prve trajekte očekujemo sredinom ili krajem prosinca. S predstavnicima Jadrolinije radimo na preseljenju agencije u nove prostore kako bi se to uskladilo s dolaskom prvog trajekta.

S koliko vezova raspolaže novi pomorsko-putnički terminal?

Izgrađena su tri trajektna veza, dva duljine 70 m i jedan duljine 155 m, te jedan vez od 40 m s raspoloživom operativnom obalnom površinom od 18 685 m2. Širina trajektne rampe na sva tri veza je 22 metra dok su dubine po trasi pristanišne obale od 8,00 do 13,50 m. Na vezu 1 postoji stajalište za 86 osobnih vozila, na vezu 2 za 158, a na vezu 3 za 37 osobnih vozila. Uređena su i tri stajališta za autobuse, četiri za taksi vozila te parking za 20 osobnih vozila, a tu je i čekališni trak za 70 osobnih vozila na pristupnoj cesti.

Što će ovaj projekt značiti za razvoj Vela Luke?

Pristanište u centru Vela Luke izgrađeno je 70-ih za prihvat manjih trajekata te svojim stanjem i kapacitetom više ne udovoljava potrebama kvalitetnog odvijanja pomorskog prometa koji se višestruko povećao, a isto tako se povećala i veličina trajekata i broj linija. Proširenje nije bilo moguće izvesti pa je jedino rješenje bilo premještanje luke na novu lokaciju. Nova luka moći će primiti veće i komfornije brodove s više putnika i vozila. Uz terminal u skoroj budućnosti gradit će se prodajni centar pa će putnici imati više sadržaja. Zbog preseljenja luke na drugu lokaciju, udaljenu 1,5 km od sadašnjeg pristaništa, nužno je uvesti mjesni linijski prijevoz. Otvara se mogućnost organiziranja parkirališta na starom pristaništu, a očekujemo i značajno smanjenje gužvi u širem centru mjesta. Vela Luka u svakom slučaju dobiva novi uređeni dio naselja sa sadržajima koji do sada nisu ni postojali kao i mogućnost prihvata većih trajekata što može rezultirati boljom prometnom povezanosti.